Un fost canal TV regional, actual național își face stații locale. CNA a acordat licențele

Vom avea un alt post național care își va face stații locale. Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat în ședința publică de marți, 8 octombie 2024 acordarea licențelor pentru două stații locale ale canalului național Tele Moldova Plus, care a fost în trecut un canal regional.


Este vorba de M Plus TV Iași și M Plus TV Neamț, primele două stații locale ale lui Tele Moldova Plus, originar din Piatra Neamț. De altfel compania care a solicitat licențele, Radio M Plus SRL, deține licențe și pentru Radio M Plus, care a fost cumpărat de la fostul proprietar al Prima TV în anul 2021. Conform solicitărilor cele două stații locale vor emite în format SD și HD și vor retransmite canalul național respectiv. Investițiile sunt de 20.000 euro pentru echipamente iar pentru partea de emisie de 10.000 euro, sursele de finanțare fiind din publicitate și promovare.

Prezent în sală, Petru Frăsilă, fondatorul Tele M Iași, proprietarul Tele Moldova Plus și acționarul majoritar a Radio M Plus SRL a declarat: ,,Am îndrăznit să vin în fața dvs. cu acest proiect pentru că e nevoie de presă locală, e nevoie de informație locală, e nevoie ca ea să ajungă la publicul telespectator din orașele despre care și pentru care am cerut licență. Argumentul care stă la baza solicitării este cel ale două frecvențe de radio (n.r. la Radio M Plus), una la Târgu Neamț care are echipamentele necesare pentru radio și pentru podcast. Necesitatea pentru echipamentele de emisie e ușor de rezolvat fiind mult mai ieftin decât tot ceea ce avem noi acolo. La fel pentru Iași, având radio la Pașcani și un studio construcție proprie pe care am pus-o în funcțiune ca televiziune digital terestră cu ani în urmă, n-a funcționat inclusiv cu antenă de 45m cu studiouri. (...) Am funcționat 2 ani până când am renunțat din motive de audiență și de lipsă de parteneri.

(...) Au dispărut televiziunile locale în ultima perioadă în lanț, Neamț avea 4 și nu mai are niciuna, doar la Târgu Neamț (n.r. la TVN Neamț), la Iași la fel, multe s-au mai extins, s-au mai mărit. Prezența M Plus TV Iași ca o stație locală își va arăta utilitatea pentru că în acest moment lucrăm cu 15 persoane, e drept abordarea, e una care e de utilitate publică mai mult, funcționăm ca Televiziunea România Cultural (n.r. că în primii 2 ani de existență a TVR Cultural, acesta nu a emis 24h pe zi) dar e util, Iașiul are nevoie de asemenea formă și privată. Singura problemă pe care o întâlnim și nu numai a noastră, e a tuturor este găsirea resurselor. Și resursele pot fi găsite dacă ești un om de bun simț în comunitatea ta.”

Cum arată programul noilor stații locale M Plus TV din Iași și Neamț:


                          FOTO: Decupaje din capturile făcute în timpul vizionării ședinței CNA.

Licențierea celor două stații locale vine după ce în primăvara acestui an operatorul de cablu DIGI, care are 5,7 milioane de abonați a scos din grila națională canalul Tele Moldova Plus, care este în lista Must Carry pe poziția 44. Canalul este disponibil doar regional în Nordul României, mai exact în zonele cu canale maghiare. Iar asta nu e tot. Societatea menționată a deținut în trecut și Tele M Neamț, care în mai 2024 a fost vândut către societatea R-TV Neamț SRL, deținut de Cristinel Istrate și ulterior de Alexandru Ungureanu și SC Trust CCDP SRL (deținut de Daniel Dumitru Niță). Între timp Tele M Neamț și-a încetat emisia pe 1 ianuarie anul trecut iar în aprilie CNA a retras licența, detalii AICI.





                          FOTO: Decupaje din capturile făcute în timpul vizionării ședinței CNA.

Radio M Plus SRL îi are ca acționari pe Petru Frăsilă cu 51% și fiul lui, avocatul Alexandru Frăsilă cu 49%. Frăsilă este proprietar și la societatea Tele Moldova SRL, care deține licența Tele Moldova Plus.

Comentarii

Postări populare

Tele M Iași a trecut la formatul HD. La ce operator?

Modificări în grila Kanal D: Tu urmezi! mutat mai târziu. Roata norocului revine cu un nou sezon.