CNA s-a prins de redenumirea canalului Arcadia TV World România în Prima Food & Travel. ,,Ați încurcat-o.”

Consiliul Național al Audiovizualului a fost sesizat în ședința de marți, 16 aprilie de faptul că canalul Arcadia TV World România, care nu are licență din România a fost redenumit de la 1 aprilie în Prima Food & Travel, care are licență din România și care a fost autorizată. La finalul punctului CNA s-a prins despre faptul că compania clujeană Clever Group nu a notificat CNA despre această redenumire.


În ședință online au fost prezenți Adrian Bucă, reprezentantul societății Diplomatic Digital SRL (deținut de Clever Group), Alina Loghin, reprezentanta Prima TV, Lucian Mihai, reprezentantul RCS-RDS (care a intervenit în ședință) și Mirel Bala, reprezentantul Arcadia TV World în România.

Adrian Bucă: ,,Din punctul nostru de vedere nu prea are legătură cu Arcadia, are legătură cu Prima Food & Travel. (...) Nu s-a cedat nicio licență, nu s-a transferat absolut nimic.”

Monica Gubernat, președintele CNA: ,,Dacă se intră pe arcadiatv.ro o să vedeți că se scrie acolo că se va vedea Prima Food & Travel, ceea ce înseamnă că este o preluare de licență.”

Adrian Bucă: ,,Practic e ca o schimbare de poziție pe cablu. Nu are cedare de licență.”

Potrivit CNA, au fost depuse petiții că Prima Food & Travel a înlocuit în grila DIGI TV canalul Arcadia TV World și că s-a solicitat un punct de vedere la Clever Group (deținătorul licenței) care a precizat că este o înțelegere între Arcadia Television și compania menționată pentru înlocuirea menționată. De precizat că Arcadia TV World a notificat CNA emisia în România în anul 2018 și deține o licență internațională din Liechtenstein și a fost disponibil în grilele DIGI, Next Gen și iNES IPTV, exact aceiași operatori unde emite acum Prima Food & Travel.

Mirel Bala: ,,Ce trebuie să vă spun în afară de prezentarea pe care ați făcut-o?”

Monica Gubernat: ,,Înțeleg că ați încheiat un fel de înțelegere cu cei de la Clever să le cedați licența. Așa pare.”

Mirel Bala: ,,Nu. Nu este vorba de cedarea licenței, nu le-am cedat nimic, este un contract de parteneriat între noi și difuzăm mai departe pe licența națională românească. Noi venim cu content, cu programele, dânșii (n.r. la Clever Group) vor veni cu programele dânșilor și vom difuza mai departe sub numele de Arcadia Food & Travel.”

Monica Gubernat: ,,Pentru asta trebuie să aveți o licență obțiunută în România. Dvs. nu aveți o licență obținută în România nici măcar nu știu care este specificul postului dvs. și dacă ar fi să fie așa, teoretic trebuie să aveți o modificare de structură de programe ca să puteți să luați programe de la Prima Food & Travel.”

Dorina Rusu, membru CNA: ,,Deci pe RCS nu mai există Arcadia, deci cum? Ce fel de parteneriat aveți dvs? Să dispară postul de pe RCS și să apară Prima Food & Travel? În al doilea rând să vă mai întreb cum, că ce fel de negociere ați avut cu RCS când ați intrat pe cablu, că și asta e important pentru noi.

Mirel Bala: ,,Am ajuns să intrăm pe cablu în urma unor discuții pe care le-am avut cu RCS-RDS acum câțiva ani de zile, sunt vreo 3 ani de atuncea și am funcționat 3 ani de zile sub numele de Arcadia TV România. (...) Este parteneriat de canal de televiziune prin care și noi și Prima Food & Travel vine cu content, vine cu programe și vom funcționa mai departe sub numele nou Prima Food & Travel”.

Adrian Bucă: ,,Nu vorbim decât despre o licență aici. Despre licența Prima Food & Travel care are content cumpărat de la domnul Bala și produce și conținut propriu. Nu mai vorbim de licența Arcadia, nu are nicio legătură. Acest canal emite pe RCS de când a fost autorizat, din 1 aprilie.”

După multe discuții, Alina Loghin a explicat: ,,Clever nu a cumpărat nici licența, nici postul, nici Amba Media, nu are absolut nicio legătură și nici nu e un amestec, ceea ce înseamnă postul Arcadia TV. Nu-i întradevăr și Amba Media și Clever au un parteneriat prin care preluăm o parte din conținutul Arcadia TV pe care înseamnă niște documentare care se vor vedea pe Prima Food & Travel. Noi funcționăm pe licența noastră de Prima Food & Travel iar Arcadia TV funcționează pe licența de Arcadia TV în ce țări se vede Arcadia TV, nu și în România.”

Monica Gubernat: ,,Dacă aș merge pe logica dvs. ar însemna că eu în acest moment văd două posturi: Arcadia și Prima Food & Travel. Nu se vede acest lucru, nu mai există Arcadia, ci există în locul Arcadia, Prima Food & Travel.”

Alina Loghin: ,,Așa este, dar pentru că Arcadia și-a dorit să se retragă din România. Nu pentru că i-am dat noi afară. Nu a fost decizia noastră, a fost decizia dânșilor (Arcadia Television n.r.). Faptul că întradevăr s-a făcut o adresă prin care solicităm DIGI ca în locul Arcadia să se vadă Prima Food & Travel și faptul că întradevăr am preluat conținut de la Arcadia este altceva. Nu am preluat nicio licență. Am preluat conținut. Atât! Documentare.”

Întrebat de Mircea Toma, membru CNA despre conținutul Arcadia, Mirel Bala a răpspuns că a produs conținut pentru Arcadia TV World în ultimii 10 ani și care îl oferă mai departe noului partener Clever Media. După alte discuții CNA a propus să ceară la autoritatea din Liechtenstein stadiul licenței Arcadia TV World și în conformitate cu articului 17 din Legea Audiovizuală să ceară și contractul de parteneriat între Clever Group și Arcadia Television, dar și să ceară punctul de vedere operatorilor DIGI și iNES IPTV de unde preia semnalul.

Lucian Mihai: ,,Am primit o adresă, o comunicare semnată și de Arcadia și de Prima Food & Travel și întradevăr. În aceea adresă ni se spune că Arcadia nu va mai emite în România, renunță la emisia în România și pe site-ul pe frecvențele în care emitea Arcadia se vede Prima Food & Travel. Mai mult de atât nu știu ce să spun. (...) N-am vrut să intervenim în conținut”

Dorina Rusu: ,,Ce înțeleg de aici este că așa se înțelege cel puțin din datele pe care le avem până acum. Că a fost o tranzacție pentru a ocupa locul pe cablu, că nu e ușor să fie televiziune nouă care să-și găsească loc convenabil la RCS. Da. Adică știm că sunt mulți care se luptă pentru asta și mor din cauză că nu ajung și atuncea s-a găsit soluția asta, că sigur. O să fie o soluție inteligentă, numai că n-am aflat decât din sezizarea multor telespectatori despre asta, mai mulți. Și totuși. Cred că așa ca autoritate în domeniu ar trebui să știm mai multe despre felul în care se întâmplă lucrurile pe piața asta. (...) Aicea RDS-ul nu prea știu dacă ar fi putut să refuze, dar...”

Monica Gubernat: ,,Deci a început să depună o atenție un pic pe aviele depuse de RCS apropo de Arcadia.”

După lămuriri CNA a fost de acord cu propunerile de mai sus ale președintei CNA. Imediat după încheierea punctului, au existat discuții între reprezentanții români ai Arcadia Television din cauză că au uitat să se deconecteze de la întâlnire.

Reprezentantă secundară Arcadia TV World: ,,N-am înțeles nimic decât că se adresează autorității din Liechtenstein.”

Mirel Bala: ,,Asta este un c***t! Da. Altceva este important.”

Reprezentantă secundară Arcadia TV World: ,,Ce?”

Mirel Bala: ,,Ăștia n-au luat de la CNA când s-a schimbat Food & Travel.”

Reprezentantă secundară Arcadia TV World: ,,Nu e adevărat.”

Mirel Bala: ,,Păi cum?”

Monica Gubernat: ,,S-a auzit tot. Domnul Bucă, ați încurcat-o. V-am auzit.”

Imediat după ședința s-a terminat oficial, iar odată cu asta și LIVE-ul. Arcadia TV World a fost un canal care difuza documentare despre turism și a fost lansată în România pe 1 iunie 2018. În prezent mai emite în Liechtenstein, Austria, Ungaria, America, Canada, India, Slovenia, Turcia, Africa de Sud, Australia, Elveția, Polonia, Marea Britania, Bulgaria, Suedia, Norvegia, Dnemarca, Finlanda și Germania. De asemenea compania deținătoare Arcadia Television deține și Arcadia Lounge TV și Arcadia Relax TV, canale internaționale ce emit doar online pe YouTube.

Comentarii

Postări populare

DIGI Online: Au intrat Sky Showtime 1 HD și Sky Showtime 2 HD. Prima Play: Au intrat Prima Food & Travel, Bollywood TV și un sfert din canalele Must Carry

Modificări în grila națională DIGI TV Analogic

Sweet.TV: Au intrat canalele B1 TV HD, TVR Sport HD și Rada TV HD și a ieșit Tradițional TV HD. Voyo: Au intrat o parte din canalele Must Carry. UPDATE: Tradițional TV HD a revenit pe Sweet.TV