CNA a autorizat canalele TVR Sport, Prima Food & Travel și Nostalgia TV. Ultimele 2 din urmă și-au început testele. Cum arată logo-urile?

Consiliul Național al Audiovizualului a autorizat în ședința de astăzi, 5 martie 2023 licențele canalelor TVR Sport, Prima Food & Travel și Nostalgia TV. Astfel canalele își vor începe emisiile în cel mai scurt timp (au la dispoziție 30 de zile pentru a le lansa, dar în majoritatea cazurilor nu prea se respectă termenul după autorizare).

                            FOTO: Decupaj din captura făcută în timpul vizionării ședinței CNA.

TVR Sport va fi cel de-al 14-lea canal al Televiziunii Române și al 9-lea canal național a instituției publice iar odată cu lansarea acestui canal România se alătură altor țări din Europa care au cel puțin un canal sportiv de stat. Recent Suspline Media din Ucraina (care deține și canalele Pershy, Suspline Kultura și Suspline Novyny), a lansat canalul Suspline Sport.

Noul canal de sport va difuza competiții sportive de fotbal, handbal, volei, înot, futsal și altele. TVR are deja drepturile de difuzare pentru competiții sportive precum Fotbal UEFA Under 21, Fotbal Cupa Mondial, Baschet Eurocup feminin, Cupa CEV, Divizia 1 Volei, CEV European Golden League, Liga Campionilor la Polo, dar și evenimente sportive difuzate pe stațiile regionale ale TVR ca Turneul Internațional de Baschet în fotoliu rulant Maria și Romanian International Grand Prix. În plus lista de competiții sportive va fi completată și de competiții sportive ale EBU având în vedere că TVR este membru a instituției europene iar până în vară vom vedea dacă televiziunea publică din România va achiziționa și alte competiții sportive în urma expirării drepturilor de difuzare ale mai multor competiții sportive anul acesta.

De asemenea în vara acestui an va difuza și Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024 pentru care TVR deține drepturile de difuzare ca membru al EBU (European Broadcasting Union, în română Uniunea Europeană pentru Radio și Televiziune). Jocurile vor fi difuzate și pe canalele TVR 1, TVR 2, TVR 3, Eurosport 1 (cu tot cu 4K) și Eurosport 2 (ultimele 2 canale din urmă sunt deținute de Warner Bros. Discovery care deține drepturile de difuzare pentru aceste jocuri) dar și pe platformele de streaming TVR+ și Max (în prezent HBO Max).

La începutul anului trecut EBU și Warner Bros. Discovery au achiziționat drepturile de difuzare ale Jocurilor Olimpice de iarnă de la Milano Cortina din 2026, Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles din 2028, Jocurile Olimpice de iarnă din 2030 și Jocurile Olimpice de vară de la Brisbane din 2032 în urma licitației organizate de Comitetul Olimpic Internațional (IOC). TVR și Eurosport vor difuza și următoarele Jocuri Olimpice menționate. Pe lângă competiții sportive vor fi difuzate și emisiuni atât proprii (Replay, documentare, știri) cât și de la studiourile teritoriale (Arena, Sport Maxim, În prelungiri, Sport Magazin).

„Sunt fericit să anunţ că, în câteva săptămâni, vom deschide TVR SPORT, un canal care ar fi trebuit să fie de mult prezent în casele românilor şi că, în curând, vom transmite Jocurile Olimpice de la Paris”, a declarat Dan-Cristian Turturică, Preşedintele - Director General al TVR în cadrul Galei Sportului Românesc organizat pe 14 februarie, anul acesta.

Din informațiile noastre planurile TVR de a avea un canal de sport au avut loc încă din toamna anului 2022 iar studioul viitorului canal este deja gata pentru emisiunile sale de sport. Conform zvonurilor de pe online canalul ar putea să se lanseze pe 18 martie. În acest moment TVR nu a anunțat data de lansare a canalului.

Încercarea TVR de a avea un canal de sport nu este nouă. În primăvara anului 2017, sub mandatul Irinei Radu (acum COO al Clever Group și director de programe al Prima TV) TVR avea în plan transformarea TVR HD într-un canal de sport. TVR a achiziționat câteva competiții sportive exclusiv pentru canalul menționat dintre care Liga Endesa (acum la Sport Extra), Liga 3, Liga 4 și Campionatul Mondial de Hockey pe gheață (acum pe Antena Play). Însă planurile au fost anulate după venirea Doinei Gradea la conducerea TVR. Între timp TVR HD s-a închis pe 2 noiembrie 2019 fiind înlocuit cu TVR 1 HD, iar Gradea e acum angajată la TVR.

Fiind canal public TVR Sport va fi disponibil la toți operatorii de cablu digital și analogic, satelit și OTT (deocamdată doar TVR+, Vodafone TV, Sweet.TV, Megogo și Voyo) în format HD iar pe terestru în format SD. La DIGI va fi pe poziția 20 înaintea lui PRO Arena iar la Vodafone din informațiile noastre va fi pe poziția 202.

Alături de TVR Sport se vor lansa oficial și canalele Prima Food & Travel și Nostalgia TV, două noi canale de televiziune deținute de compania clujeană Clever Group. Prima Food & Travel va fi un canal de lifestyle ce difuzează documentare și emisiuni despre bucătărie și turism. Din informațiile noastre grila va fi formată din emisiuni românești precum Alege rețeta națională, Aventurierii gustului, Mama mea gătește mai bine, Viața are gust, Chef Dezbrăcatu, dar și documentare de la Arcadia TV World.

La rândul său Nostalgia TV va fi un canal care difuzează filme și seriale clasice, dar nu românești, ci mai degrabă străine. Printre serialele difuzate pe noul canal se află serialele americane Dallas și The Muppets Show, serialele italiane Sclava Isaura, Bulevardul Paulina și Casa Blanca, serialul ceh Arabella (difuzat pe Prima Comedy), serialul britanic Benny Hill și altele. Interesant este că logo-ul viitorului canal arată că fostul logo a canalului Boomerang (actualul Cartoonito) din perioada 2007-2015.

În acest moment cele 2 canale sunt în teste de aproximativ 2 săptămâni conform informațiilor noastre, dar să sperăm ca Clever Group să nu facă rocada de licențe cum au făcut și cu licențele canalelor Profit News, Prima News, Cinema Est și Prima Comedy, detalii AICI. Autorizarea celor 2 canale de mai sus a fost făcută cu fix 2 săptămâni înainte ca licențele să expire (ele au fost acordate pe 21 martie 2022). Compania clujeană mai deține și canalele Prima TV, Prima Sport (TV 1-5 și PPV 1-4), Prima 4K, Prima News, Prima Comedy, Prima History, Profit News, Agro TV, Cinemaraton și Medika TV. De asemenea activează și pe piața turistică deținând Complexul din stațiunea Vața de Jos, Cluj Napoca.

Comentarii

  1. Pe ce dată din martie va emite tvr sport?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conform unui anunț făcut de Tudor Furdui pe rețelele de socializare lansarea canalului TVR Sport a fost amânată o lună.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Conform unui anunț făcut de Tudor Furdui pe rețelele de socializare lansarea canalului TVR Sport a fost amânată o lună.

      Ștergere
  3. Sperăm ca tvr sport să nu rămână fără licență

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Prima Food & Travel a devenit Prima World. Ce nu s-a schimbat?

Prima Play: A intrat Prima History. Orange TV GO: au intrat multe canale

CNA a amânat licențierea canalului 10Zece TV