Tele M Iași ar putea trece în curând la formatul 16:9 HD. CNA a aprobat prelungirea și modificarea licenței.

În curând Tele M Iași ar putea trece (în sfârșit) la formatul 16:9 HD. Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat în ședința publică de marți, 28 mai 2024 prelungirea licenței Tele M Iași și modificarea acestuia cu privire (momentan) doar la structura canalului.

Conform solicitării procentul se va modifica. Astfel producția proprie scade de la 91,56 la 89,90 iar producțiile altor producători de la 8,44 la 10,10. Și procentele de programe se modifică: programele informative scad de la 56,85 la 56,35, programele educative cresc de la 5,46 la 5,96 iar programele culturale cresc de la 12,40 la 13,19.

Prezent online în ședință Cezar Florișteanu, directorul canalului Tele M Iași a declarat: ,,Pot să vă spun că Tele M este primul post privat de televiziune din Iași, anul acesta împlinim 33 de ani de existență, din anul 2015 suntem televiziune regională, emitem în cele 8 județe ale Moldovei, ca și structură suntem o televiziune generalistă, avem moderatori cu experiență la nivelul Iașiului, dar și cunoscuți la nivel național. Aș putea să vă ofer câteva exemple: domnul Adi Cristi, un cunoscut membru a Uniunii Scriitorilor din România, directorul Casei de Cultură Mihai Orsachi din Iași care realizează la noi o emisiune culturală <<Ideii pe contrasens>>, un cunoscut profesor universitar de la Universitatea (Alexandru Ioan) Cuza, domnul Dan Chileșean, un economist apreciat la nivelul Iașiului și cu dese intervenții și la televiziunile naționale, Robert Lupu, pro decan la Facultatea de Automatizări și Calculatoare care realizează la noi o emisiune cu noutăți din zona IT-ului, domnul Iostafi, director-adjunct la APIA Iași, la fel realizează o emisiune despre agricultură, Dora Morhan, Brand-Manager la singurul hotel de 5 stele din zona Moldovei care este cunosctă mai ales pentru că este în juriul de la concursul Destinația Anului, ea realizează o emisiune dedicată HORECA, Florin Ghețău, un cunoscut cel puțin la nivelul Iașiului, analist politic și corespondent la agențiile bucureștene Mediafax, News.ro, care realizează emisiuni politice și administrative, Mona Popovici, o incursiune în județele din zona Moldovei are ca invitați primari din zona Moldovei, dar și specialiști, Florina Stângaciu, realizatoarea emisiunii <<Școală și sănătate>>, o emisiune la fel, urmărită și apreciată cel puțin în regiunea de Nord-Est.”

Monica Gubernat, președintele CNA: ,,Aș vrea să pun totuși o întrebare. Ce face pentru Galați având în vedere că sunteți regional? Pentru că până acum am auzit doar despre Iași și întreb o chestie care aveți foarte multe ore reluări.”

Cezar Florișteanu: ,,Noi oricum încercăm să îmbunătățim grila de programe și să aducem emisiuni noi, cel puțin în ultimul an am venit cu 3 emisiuni noi și acum suntem în discuții pentru alte 2 emisiuni. Încercăm de asemenea să mai introducem un jurnal informativ, iar apropo de zona Galațiului, noi de acolo avem știri, informații, vorbim despre proiectele din Galați, unele dintre ele chiar au avut un impact foarte mare cel puțin în mediul online pentru că noi urcăm și postăm știrile, apoi le distribuim online și putem spune că suntem distribuiți cel puțin pe grupurile din Galați, știrile noastre sunt distribuite știind că acolo în zona Galațiului. Aș putea să mai punctex faptul că încercăm în perioada următoare să îmbunătățim partea tehnică și chiar am făcut mai multe investiții în acest sens iar în următoarea perioadă vom încerca să emitem HD. Mai avem de făcut cam doi pași, de cumpărat un encorder și apoi să discutăm cu cabliștii. Încercăm să ducem mai departe această experiență pe care o avem de 33 de ani și de asemenea să dezvoltăm și să fim cel puțin o voce în zona Moldovei.”

În legătură cu acționariatul Tele M Iași, Florișteanu a mai spus: ,,Fundația (Ecologică Green Education) este o afacere de familie. Familia Stanciu a dezvoltat la nivel național școlile postliceale FEG, le regăsiți în foarte multe orașe din țară.(...) Suntem implicați și în campanie europarlamentare și în cea de locale, este, ca să concepem lucrurile cel puțin la nivelul zonei Moldovei, este un mic haos cel puțin la nivelul partidelor, dar încercăm să fim echidistanți, echilibrați și să nu sărim litera legii și să respectăm normele CNA. În 2020 cel puțin am fost, am respectat procentele, au primit timp de antenă în mod egal toate partidele cei care ne-au solicitat timp de antenă, acum încercăm să mențin.”

Dorins Rusu, membru CNA: ,,De ce aveți atâtea reluări?”

Cezar Florișteanu: ,,Noi am încercat să dezvoltăm cel puțin în ultima perioadă. Am construit pas cu pas dar vă pot spune că această televiziune dacă nu era preluată de Fundația Ecologică Green în anul 2017, eram în pragul falimentului. Și de atunci noi construim cărămidă cu cărămidă, punem bazele unei noi televiziuni ca spun așa și din această cauză am încercat să schimbăm cel puțin pe partea tehnică pentru că am găsit dezastru, ca să spun pe aria dreaptă calculatoare cu dischetă și am schimbat absolut totul încât acum suntem foarte aproape ca să spun să încercăm să emitem HD. În următoarea perioadă ne vom concentra pe dezvoltarea grilei de emisiuni, deja avem discuții cu emisiune în domeniul auto, avem o discuție cu o emisiune despre aviație, încercăm să refacem o emisiune Tirigong care a foat foarte apreciată la Tele M în urmă cu 10 ani, o emisiune dedicată copiilor filmată undeva în centrul Iașiului și avem în plan o emisiune cu ambient despre design interior, la fel o fostă moderatoare de la noi care a realizat această emisiune și a avut succes cel puțin în urmă cu 10 ani.”

După aceste discuții de mai sus, CNA a aprobat prelungirea și modificarea licenței canalului Tele M Iași. În prezent canalul difuzează foarte puține emisiuni consacrate precum Știrile Tele M, Linia întâi, Școală și sănătate, ANAliza, Ideii pe contrasens, În culise, Lecția de business, La pas prin județele Moldovei, Extemporal la democrație, Opinii economice, Top Sport, Ferestre către suflet și Dor de joc iar anul trecut a adus în grilă 3 emisiuni noi: IT Zone, Agroștiința și Drumul spre succes. Canalul este în acest stadiu (cu majoritatea programului având reluări) încă din anul 2017 iar abia recent aproape toate emisiunile au trecut la formatul 16:9, dar sunt difuzate la TV și online cu benzi negre laterale sus și jos și cu burtiera în 4:3.


Tele M Iași a fost înființat pe 23 decembrie 1991 de Ticu Isari și Petru Frăsilă (acum proprietar al Tele Moldova Plus) și este primul canal regional privat din județul Iași. Canalul a avut multe emisiuni de-a lungul anilor până în 2016 dintre care Iașiul în direct, Savarina de weekend, Tirigong, Teleghid pentru părinți, Colțul vesel, Iașiul monden și altele.


                        FOTO: Decupaje din capturile făcute în timpul vizionării ședinței CNA.

Comentarii

Postări populare

Modificări în grilele Kanal D și Kanal D 2. Vinovați de iubire, mutat pe canalul secundar. Postul principal pregătește un nou sezon din Jocul cuvintelor

TVR suspendă din nou Câștigă România! Emisiunea va fi doar online.

AXN Spin și-a schimbat formatul și a devenit un canal de lifestyle. De când?