S-a închis Linkpress TV. Canalul a avut o istorie tumultoasă

Postul de televiziune Linkpress TV și-a încetat emisia încă de aseară după ce în ședința de 28 ianuarie 2025 Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a retras licența TV împreună cu cele ale canalelor Global News și Melos TV.

Cartonul Linkpress TV după închidere. FOTO: Gaby/Forum Softpedia

Linkpress TV a fost unul din puținele posturi de televiziune care au avut conținut insuficient și care a avut o acoperire mică în grilele operatorilor de cablu. Cu toate acestea a avut o istorie tumultoasă care a implicat de asemenea schimbarea conducerii și o tentativă de a-și schimba numele.

Recomandări Extra prezintă povestea tumultoasă a acestei televiziuni.

2015: Acordarea licenței audiovizuale

Postul Linkpress TV a primit licență de la CNA pe 6 octombrie 2015, dar înainte de acordarea licenței a mai fost o încercare pe 28 iulie 2015 încheiată fără succes. La aceea vreme postul de televiziune era deținut de Mirel Mircea Amariţei, un avocat din Galați care a candidat la alegerile prezidențiale din 2014 pentru funcția de președinte a României, reprezentând partidul PRO Demo. Acesta a fost urmărit penal în cazul insolvenței Realitatea Media alături de Maricel Păcuraru și Sorin Ionuţ Barbu.

La scurt timp după eșec Amariței a fost scos de la conducerea Linkpress TV și înlocuit cu Dragoș Vasilescu, director al postului. Asociatul unic al Linkpress TV SRL a fost Maricel Coman. Cea de-a doua încercare pentru primirea licenței a avut loc pe 6 octombrie 2015 și a fost încheiată cu succes.

2017: Lansarea postului de televiziune

Doi ani mai târziu Linkpress TV și-a început emisia chiar pe 6 octombrie 2015, așadar la fix 2 ani de la acordarea licenței. La aceea vreme postul a fost disponibil doar pe iNES IPTV și ar fi trebuit să intre și pe UPC (actualul Vodafone TV). Cu toate acestea a avut un început ,,fantomatic" deoarece la o lună de la lansare postul a ieșit din grila iNES IPTV și a rămas doar online (n-a mai intrat în grila UPC).

De asemenea Linkpress TV a fost ultimul canal de televiziune din România care a început emisia în format 4:3. Un moment ciudat când majoritatea posturilor de televiziune emiteau în format 16:9. Pe partea de conținut canalul difuza doar emisiuni și filme documentare străine. Printre emisiunile difuzate la aceea vreme se numără K la noi, Satul de dincolo de București, De la eșec la succes, Viața așa cum e, Juridica, A venit doctorul!, Rețeta zilei, Lumea copilăriei, Cântec, dor și poezie, Concert de prânz, Incubatorul de talente, Cartea de astăzi, Talent cu școala, Lumea lui Khriss, Andreea și Florin Show și Lumea artiștilor.

În noiembrie 2018 a fost anunțat că Linkpress TV a intra în cele din urmă în grila UPC iar această intrare s-a adeverit abia pe 14 ianuarie 2019. Pe 9 decembrie 2019 canalul a trecut la formatul 16:9 și a început să retransmită fostul canal online Plus TV (redenumit mai târziu ca QTV).

2020: Schimbarea Linkpress TV

La o lună de la retransmisia Plus TV, Linkpress TV a revenit la programul propriu, însă difuzând filme artistice și documentare, concerte și muzică iar mai târziu a intrat în lista Must Carry (intrând automat la toți operatorii) și a început să difuzeze (treptat) emisiuni noi precum Ora de vară și Chestiuni arzătoare. Schimbarea majoră a canalului a avut loc începând din decembrie 2019 când Sabina Fazacaș, Ghizela Moane și Dumitru Fazacaș au preluat postul de televiziune de la Dragoș Vasilescu. De atunci și până la aceea vreme au fost schimbări în această televiziune.

Mai târziu, în vara 2020 Alexandru Groșeanu, care deținea site-ul Actualitatea TV România (a nu fi confundat cu canalul local Actualitatea TV din Pașcani) a intrat în acționariatul Linkpress TV și a început să realizeze emisiuni precum Unghiuri subiective, Gânduri Subiective și E de vorbit... Podcast. Începând din toamna 2020 a difuzat multe emisiuni la care se adaugă Wednesday Student Show, Școala Românească, Linknews, The Pub is the Live Music, Cu bună știință, Linkuri spirituale, Cuvinte și cafea, Grupa Z, Mountain Show, Luați un rock! și Avocado News.

Totodată a fost luat în plan și redenumirea Linkpress TV în Link TV cu care a fost făcută solicitarea de schimbare de nume și siglă la CNA, dar din cauza problemelor de sănătate ale lui Groșeanu, solicitarea a fost amânată la cerere și de atunci n-a mai avut loc. În aceeași perioadă studiourile din București au fost gata în timp ce altele din Sinaia și Oradea erau în lucru. În 2021 Groșeanu a uitat să depună dosarul de poziție al Linkpress TV în lista Must Carry așa că a ratat un loc în această listă timp de un an. Acesta fiind și motivul pentru care a ieșit din grila DIGI.

2022: Căderea Linkpress TV

Datorită problemelor din trecut postul de televiziune a început să cadă pe partea financiară și de conținut. La scurt timp după ce a ieșit a doua oară din grilă DIGI în urma reorganizării grilei TV, Linkpress TV a pierdut câteva emisiuni (unele fiind mutate către alte televiziuni) iar de la finalul lunii noiembrie 2022 a întrerupt producția proprie și a început să difuzeze doar reluări de la emisiunile Unghiuri subiective, Linkuri spirituale, Cu bună știință, Mountain Show, E de vorbit... Podcast și The Pub is the Live Music. În februarie 2023 postul a fost amendat de CNA pentru că și-a schimbat acționariatul ilegal de prea multe ori (detalii AICI).

Pe 28 ianuarie 2025 CNA a decis retragerea licenței Linkpress TV din cauză că nu a plătit amenzile din ultimii 6 luni. Legea Audiovizualului prevede că licența poate fi retrasă dacă titularul nu dovedește plata amenzilor din ultimele șase luni. Motivul invocat de reprezentantul postului este investirea în studiourile sale și că a așteptat să încerce să plătească amenzile. Imediat după publicarea listei Must Carry 2025 postul a ieșit din grilele Megogo și iNES IPTV, dar a rămas în grilele operatorilor de cablu Orange și Vodafone dar și platformelor Sweet.TV, Voyo, Antena Play și Prima Play.

În concluzie Linkpress TV a avut un început slab și amatoricesc și cu lipsă de acoperire, dar poziția în lista Must Carry a ajutat la acoperirea postului, dar și la îmbunătățirea conținutului. Cu toate acestea anii au trecut și a început căderea până în momentul în care a rămas fără licență în urma neplatei amenzilor. Linkpress TV nu e singurul. Au rămas fără licență și Global News și Melos TV iar la momentul scrierii articolului posturile de televiziune din urmă încă emit.

După ce se vor închide Recomandări Extra va prezenta și poveștile acestor două canale pe parcursul emisiilor sale.

Comentarii

Postări populare

Modificări în grila platformei Megogo: A eliminat multe canale TV și Maxpack și a adăugat canalele Blogger

S-au închis și Global News și Melos TV, ambele reprezentate de Remus Rădoi