Canalele Prima TV și Prima Sport riscă să iasă din grila Focus Sat. Când expiră actualul contract?

Aseară, 28 octombrie 2022, Prima Sport 2 a difuzat în cadrul unui banner afișat mai jos că canalele Prima TV, Prima Sport 1, Prima Sport 2, Prima Sport 3 și Prima Sport 4, toate în SD și HD vor ieși din grila Focus Sat de la 1 ianuarie 2023.


Din ce ne dăm seama, actualul contract semnat între Clever Group (deținătorul inclusiv a acestor canale) și Focus Sat (deținut de M7 Group, filiala Canal+) în 2019 și prelungit aproape de finalul anului 2020, expiră pe 31 decembrie 2022. Iar cum suntem aproape de finalul lunii octombrie a acestui an, dă semn că Clever Group nu a ajuns (încă) la un acord cu Focus Sat pentru prelungirea contractului cu încă 2 ani.

Asta înseamnă că compania clujeană mai are timp la dispoziție, cel puțin 2 luni să prelungească contractul cu acest operator, altfel canalele ies din grila Focus Sat. În ultimii 2 ani, Focus Sat s-a concentrat mai mult pe eliminări decât pe introduceri de canale. La sfârșitul anului 2020 a eliminat din grilă canalele Discovery și Eurosport, iar recent a înlocuit canalul Stingray Classica cu Mezzo.

                                                                    VIDEO: Discord

Prima TV s-a lansat pe 17 decembrie 1997 și este un canal generalist din România. În toată istoria sa a trecut prin atâtea schimbări la nivel de management și program. Inițial canalul, care la vremea respectivă se vroia a fi un concurent pentru PRO TV, era deținut de Canal 37 Ameron, persoana-proprietar fiind Cristian Burci, însă în 2005 compania a fost vândută către compania scandinavă SBS Broadcasting Media, care a fost cumpărată 2 ani mai târziu de compania germană ProSiebenSAT.1 și s-a poziționat între primele canale Generaliste la nivel de audiență.

La sfârșitul anului 2013 ProSiebenSAT.1 a vândut canalul Prima TV înapoi către fondatorul său, Cristian Burci, iar canalul a coborât în audiențe, dar rămânând în Top 10. În toamna 2014 canalul urma să treacă la formatul 16:9 HD, însă trecerea a fost amânată. La formatul 16:9 complet a trecut însă în decembrie 2014, iar la HD trecerea a fost anulată când Prima Broadcasting Group a intrat în august 2015 în insolvență.

În toamna 2020 Prima TV a fost achiziționat de Clever Media Network (acum Clever Group), ca parte a planului de reorganizare aprobat de instanță în 2017 și a trecut la HD la începutul lunii decembrie a aceluiași an, dar încă nu și-a crescut audiența. În prezent programele de audiență ale canalului sunt Focus, Starea Nației, Schimb de mame, Poezie și delicatețuri, Exclusiv VIP și Insider Politic, deși difuzează și filme și seriale.

Prima Sport este format din 5 canale TV, 4 canale PPV și un canal 4K, toate sportive. Prima Sport 1 a fost lansat pe 1 iulie 2014 ca Look Plus, canalul generalist și a fost redenumit în Look Sport+ pe 9 octombrie 2020 devenind canal de sport, Prima Sport 2 a fost lansat pe 12 februarie 2012 ca Transilvania Look și ulterior Look TV, canalul generalist și a fost redenumit în Look Sport pe 29 august 2018 devenind canal generalist, Prima Sport 3 și Prima Sport 4 s-au lansat pe 16 august 2019 ca Look Sport 2 și Look Sport 3, Prima Sport 5 s-a lansat pe 8 octombrie 2022, Prima 4K a fost lansat pe 19 iunie 2020 ca Look 4K iar Prima Sport PPV 1-4 au fost lansate în septembrie 2018 ca Look Sport PPV 1-4.

Din 19 aprilie canalele Look Sport+, Look Sport 1-3, PPV 1-4 și Look 4K au devenit Prima Sport 1-4, PPV 1-4 și Prima 4K. Ambele canale, alături de Prima Sport 5 sunt deținute de Clever Group și difuzează emisiuni de sport și competiții sportive ca fotbal (Superliga 1, Liga 2, Cupa României, UEFA Champions League, La Liga, Serie A, Bundersliga, Ligue 1, Premier League, Superliga Turciei, Liga NOS și altele), tenis (ATP, ce nu încape pe Eurosport), handbal (EHF Champions League), baschet (Liga Națională), oină și moto.

Clever Group, al treilea cel mai important jucător din România după Grupul PRO și Antena Group, mai deține și canalele Agro TV (hobby-agricultură/generalist), Profit News (business), Cinemaraton (filme românești), Cinema Est (filme și seriale europene, deocamdată doar filme românești) și Medika TV (documentare-medical), ambele nefiind disponibile în grilă Focus Sat. Clever Group va lansa în această toamnă canalele Prima News (care s-a lansat în teste ieri după-amiaza, detalii pe TVInfo.ro) (Știri) și Prima Comedy (filme și seriale-comedie) și mai are în plan alte 7 canale programate pentru anul viitor: Prima Show (generalist/diverse/lifestyle), Prima Food&Travel (Hobby-culinar), Prima History (documentare-istorie), Prima Wild (documentare-natură), Prima Traditional Music (muzică populară), Prima Shop 24 (teleshopping) și Cinema Asia (filme și seriale asiatice).

Ce o să facă abonații Focus Sat dacă canalele Prima TV și Prima Sport 1-4 SD și HD vor ieși din grilă?

În cazul în care canalele Prima TV și Prima Sport 1-4 vor ieși din grilă Focus Sat, abonații acestui operator au la dispoziție doar 3 variante pentru a le recepționat în continuare:
-abonarea la platforma Prima Play, care costă 29 lei/Lună și conține canalele Prima TV, Prima Sport 1-4, Prima Sport PPV 1-2, Cinemaraton, Cinema Est și mai nou, Prima News; platforma este disponibilă ca site web și aplicație pentru telefoanele care au Google Play, problema este că aplicația nu e disponibilă și pe televizoare;
-schimbarea operatorului care au deja unele sau toate canalele de până acum deținute de această companie;
-adăugarea unui alt operator lângă Focus Sat în locuința abonatului.

Canalele Clever Group mai sunt disponibile în grilele operatorilor de canale precum:
Satelit:
-Orange Communications: Prima TV SD/HD, Prima Sport 1 SD/HD, Prima Sport 2 SD/HD, Prima Sport 3 SD/HD, Prima Sport 4 SD/HD, Agro TV și Profit News; Cinemaraton HD și Prima Sport 5 HD vor intra în curând în grila Orange Communications;
-DIGI: Prima TV, Prima Sport 1, Prima Sport 2, Agro TV;
-Orange grila proprie: Prima TV HD, Prima Sport 1 HD, Prima Sport 2 HD, Prima Sport 3 HD, Prima Sport 4 HD, Agro TV, Profit News și Cinemaraton HD
Cablu:
-Orange Communications: Prima TV SD/HD, Prima Sport 1 SD/HD, Prima Sport 2 SD/HD, Prima Sport 3 SD/HD, Prima Sport 4 SD/HD, Agro TV, Profit News și Medika TV; Cinemaraton HD și Prima Sport 5 HD vor intra în curând în grila Orange Communications;
-DIGI: Prima TV SD/HD, Prima Sport 1 SD/HD, Prima Sport 2 SD/HD, Prima Sport 3 SD/HD, Agro TV, Profit News HD, Cinemaraton SD/HD, Cinema Est și Medika TV;
-Vodafone: Prima TV SD/HD, Prima Sport 1 SD/HD, Prima Sport 2 SD/HD, Prima Sport 3 SD/HD Prima Sport 4 SD/HD, Prima 4K, Prima Sport PPV 1 HD, Prima Sport PPV 2 HD, Prima Sport PPV 3, Prima Sport PPV 4, Agro TV, Profit News și Medika TV; Prima Sport 5 SD și HD va intra în curând în grila Vodafone;
-Orange grila proprie: Prima TV HD, Prima Sport 1 HD, Prima Sport 2 HD, Prima Sport 3 HD, Prima Sport 4 HD, Agro TV, Profit News, Cinemaraton HD și Medika TV;
IPTV:
-Orange Communications: Prima TV SD/HD, Prima Sport 1 SD/HD, Prima Sport 2 SD/HD, Prima Sport 3 SD/HD, Prima Sport 4 SD/HD, Agro TV, Profit News și Medika TV; Cinemaraton HD și Prima Sport 5 HD vor intra în curând în grila Orange Communications.

Canalele nu sunt disponibile în grila platformei Sweet.TV.

UPDATE 22 decembrie 2022 ora 17:24: Canalele Prima TV, Prima Sport 1-4 și Agro TV vor ieși oficial din grilă Focus Sat din 31 decembrie, anunță Pagina de Media. Ieșirea vine în contextul neprelungirii contractului dintre cele 2 companii.

Comentarii

Postări populare

Bollywood TV devine Bollywood Clasic începând de mâine

CNA a amânat acordarea licenței PRO Argeș TV. Proprietarul postului trebuie să se prezinte fizic în ședință

CNA a respins modificarea licenței Melos TV privind modificarea acționariatului. A somat societatea cu termen de intrare în legalitate