Troia, Cartagina, Persepolis în documentarul ,,Marile cetăți ale antichității" pe Viasat History

Troia, Cartagina, Persepolis - bijuterii străvechi care au fost construite cu mare ingeniozitate și împotriva oricăror nenorociri într-un peisaj neospitalier, au devenit simboluri ale civilizațiilor puternice, cetăți maiestuoase și inexpugnabile, și care au fost în cele din urmă distruse de imperiile rivale.

Importanța lor pentru lume a fost confirmată de UNESCO, iar numele lor sunt pentru totdeauna asociate cu diverse povești legendare. Îi cunoști?

Troia
Troia, cel mai mitic dintre toate orașele antice, a inspirat cultura occidentală de secole - de la Shakespeare și Marlowe până la filmul de la Hollywood din 2004, cu Brad Pitt și cel mai recent serial de acțiune de pe Netflix. Locația și chiar existența orașului care a apărut în epopeea lui Homer Iliada a fost o sursă de controverse academice de secole. În Europa secolului al XVIII-lea, istoricii nu credeau că epopeea lui Homer se baza pe fapte.

▲ Documentarul Marile cetăți ale antichității va fi difuzat de Viasat History (foto: Viasat World)

La sfârșitul secolului al XIX-lea, omul de afaceri german și arheologul amator Heinrich Schliemann și-a folosit marea avere pentru a finanța săpături ample în nord-vestul Turciei, în căutarea rămășițelor unui oraș mitic. El a găsit într-adevăr ruinele orașului și un mare tezaur, pe care l-a numit comoara regelui Priam. Aceste descoperiri au marcat începutul unei investigații arheologice intense a Troiei de către diverse echipe internaționale, care continuă și astăzi.

Conform versiunii lui Homer despre evenimente, Troia a fost distrusă la sfârșitul secolului al XIII-lea î.Hr. Rezultatele investigațiilor arheologice indică faptul că acest fapt poate corespunde ficțiunii. Dar există suficiente dovezi care să confirme că distrugerea Troiei s-a datorat unui război asupra unei femei frumoase, așa cum se spune în Iliada, sau orașul a fost distrus de imperiile rivale, similar cu ceea ce sa întâmplat cu Cartagina și Persepolis antice?

Cartagina
A fost fondată de fenicieni, care s-au stabilit în Golful Tunis în secolul al IX-lea î.Hr. Locația strategică a orașului a însemnat că cartaginezii puteau controla atât comerțul maritim, cât și comerțul terestru cu interiorul african. Cartagina a devenit o putere majoră în Marea Mediterană, stabilind colonii pe insule precum Sicilia și Sardinia, influența sa extinzându-se până în Spania și patria feniciană.

În 264 î.Hr., Roma și-a trimis legiunile în afara Italiei și peste mare pentru prima dată pentru a ajuta orașul sicilian Messina împotriva cartaginezilor. Astfel au început războaiele punice, o serie de războaie între 264 și 146 î.Hr. între cartaginezi și Imperiul Roman.

▲ Documentarul Marile cetăți ale antichității va fi difuzat de Viasat History (foto: Viasat World)

Al Treilea Război Punic a fost o luptă inegală, care în 146 î.Hr. a dus la distrugerea completă a Cartaginei, ai cărei locuitori au fost fie masacrați, fie înrobiți. Africa de Nord a devenit apoi o altă provincie a atotputernicului Imperiu Roman.

Ruinele vechii Cartagine sunt acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în Tunisia actuală și rămân o atracție turistică majoră. Astăzi, contururile marelui port și rămășițele de case, băi publice, temple și palate de pe vremea când Cartagina stăpânia Mediterana ca bijuterie magnifică a coastei Africii de Nord sunt încă vizibile.

Persepolis
În sudul Iranului, lângă Shiraz, se află ruinele magnifice ale Persepolisului, capitala Imperiului Ahemenid. La apogeul său, în jurul anului 475 î.Hr., Imperiul Ahemenid a condus 44% din populația lumii, cel mai mare număr dintre orice imperiu din istorie. Pentru a găzdui o civilizație atât de puternică, regele persan Darius cel Mare a început construcția unei noi capitale în Persepolis în anul 518 î.Hr. Numele Persepolis provine din combinația dintre cuvintele grecești antice Perses și polis, care înseamnă „oraș persan” sau „oraș al persanilor”.

Când Alexandru cel Mare a ajuns în Persepolis, era una dintre cele mai luxoase din lume. Când a părăsit-o, era o ruină care avea să fie cunoscută de generații întregi doar ca „locul celor patruzeci de coloane”, deoarece coloanele palatului rămase au rămas în picioare în nisip printre ruine. Comorile sale au fost jefuite, iar marele palat și orașul din jur au fost reduse la scrum, distrugând moștenirea culturală unică de sute de ani.

▲ Documentarul Marile cetăți ale antichității va fi difuzat de Viasat History (foto: Viasat World)

Ruinele au rămas îngropate până în secolul al XVII-lea, când au fost identificate ca un mare oraș regal cândva, dar săpăturile adecvate nu au început până în 1931, iar lucrările au continuat de atunci. Potrivit sondajului anual al Ministerului Patrimoniului Cultural și Turismului, Persepolis s-a clasat pe primul loc printre monumentele UNESCO ale Iranului în 2023.

Datorită cunoștințelor experților și modelării 3D, avem acum o oportunitate unică de a explora locurile în care s-au aflat cândva aceste bijuterii arhitecturale.

În cel mai recent documentar Marile cetăți ale antichității, care va avea premiera pe Viasat History pe 7 mai, la ora 22:00, telespectatorii vor putea privi pas cu pas procedurile ingenioase de construcție și vor încerca să dezvăluie misterele rămase ale dispariției mega-orașelor din Troia, Cartagina și Persepolis.

Sursa: Viasat, citat de Parabola.cz

Comentarii

Postări populare

CNA a respins modificarea licenței Melos TV privind modificarea acționariatului. A somat societatea cu termen de intrare în legalitate

Prima Food & Travel a devenit Prima World. Ce nu s-a schimbat?

Prima Play: A intrat Prima History. Orange TV GO: au intrat multe canale