Bihor TV își va începe emisia. CNA a acordat decizia de autorizare. A aprobat și modificarea acționariatului

TTV Oradea va avea oficial un nou concurent. Consiliul Național al Audiovizualului a acordat în ședința de ieri, 26 ianuarie 2023, decizia de autorizare a canalului local Bihor TV din Oradea, județul Bihor. Astfel canalul își va începe oficial emisia.

                       FOTO: Decupaj din captura făcută în timpul vizionării ședinței CNA.

De asemenea CNA a aprobat și modificarea acționariatului Ardelean Production SA (deținătorul Bihor TV), astfel încât Alin Cătălin Ardelean preia restul acțiunilor controlate de soția lui, Sânziana Toader Ardelean (adică 50%) și devine unicul proprietar al acestui canal (acest lucru s-a întâmplat deja, dar fără acordul CNA).

Prezent în ședință, Alin Cătălin Ardelean le-a cerut scuze mai întâi membrilor CNA: ,,Datorită faptului că am dorit să obținem fonduri nerambursabile, fiind eligibil pentru programul standard (emisia SD - n. red.) în ideea de a achiziționa aparatură de ultimă generație în favoarea televiziuni noastre (Bihor TV - n. red.). Datorită faptului că fiind amândoi asociați pentru a putea obține aceste fonduri a trebui să modificăm acționatul ca să fim doar un singur acționar pentru a îndeplini punctajul maxim din grila fondului. Ne cerem scuze. Chiar ne-am grăbit și nu ne-am dat seama că facem o greșeală. Pe viitor promitem să fim atenți.”

Întrebat de Monica Gubernat, președintele CNA dacă au fost obținute fondurile, acționarul Bihor TV a răspuns că ,,din păcate nu”. ,,Asta e. Așa s-a întâmplat, dar s-ar putea să obținem fondurile. Oricum noi ne-am achiziționat aparatura, atunci totul este în regulă, deci ne-am descurcat și fără fonduri. Am zis că totuși, hai că încercăm, tot în beneficiul nostru.” a mai explicat acesta.

În final CNA a aprobat cu unanimitate modificarea acționariatului Bihor TV, însă a cu unanimitate și somarea companiei deținătoare pentru modificarea acționariatului fără acordul CNA (somație propusă de Valentin Jucan, membru CNA). Conform legii, articolul 54, aliniatul 2 prevede că ,,Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele și în datele declarate , prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) și e)”.

Bihor TV își va începe emisia

La decizii de autorizare a fost încadrat și canalul Bihor TV astfel încât CNA a autorizat acest canal pentru a începe emisia. La decizii de autorizare au fost încadrate și canalele România TV (care va trece oficial la formatul 16:9 HD) și Kapital TV (care a primit aprobarea CNA de a schimba acționatul și de a renunța la formatul SD rămânând doar HD) privind schimbarea studiourilor.

                       FOTO: Decupaj din captura făcută în timpul vizionării ședinței CNA.

Noul canal local din Oradea va difuza emisiuni de muzică populară și câteva emisiuni de actualitate, cultură și educație. Acesta va emite pe site-ul propriu www.bihortv.ro și urmează să intre în grila DIGI TV, find specializat în introducerea canalelor locale și regionale nou lansate (de exemplu M9 din Târgu Mureș în martie 2020, Metropola TV din București pe 15 august 2020, între timp transformat în canal național, Exploziv TV din Piatra Neamț în septembrie 2020, între timp desființat recent și Antena 3 Alexandria în noiembrie 2019).

Strategia și emisiunile noului canal în imaginile de mai jos:





        FOTO: Decupaje din capturile făcute în timpul vizionării ședinței CNA din 16 martie 2022.

Bihor TV a primit licența TV pe 16 martie 2022. Canalul va emite în județul Bihor iar investițiile sunt de 80.000 de euro capital propriu. ,,Ținând cont că în Oradea nu prea mai există ceva din punct de vedere a televiziunii, nimica, am venit cu ceva proiect în funcție de ce au cerut oamenii. Atunci am încercat să venim cu o grilă de emisiuni care să cuprindă cam tot ce au cerut oamenii.” a declarat Alin Cătălin Ardelean, proprietarul canalului la vremea respectivă.

Piața TV locală din Oradea într-o perioadă tumultoasă

Oradea a fost printre puținele localități care au avut istorii tumultoase în ceea ce privește televiziunea locală a județului Bihor.

Primul canal TV bihorean care și-a început emisia a fost TVS Oradea în anul 1993 (ulterior în 2004 canalul a început să fie disponibil național în grila DIGI TV Satelit), apoi redenumit în DIGI 24 Oradea pe 6 august 2012. Canalul și-a încetat emisia pe 26 martie 2019 ora 18:00, alături de toate celelalte stații regionale ale DIGI 24 din Iași, Timișoara, Constanța, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca și Galați anunța Pagina de Media la vremea respectivă.

Al doilea canal care și-a început emisia a fost PRO TV Oradea în anul 1995 odată cu lansarea oficială a canalului național PRO TV din București. Stația locală și-a oprit emisia pe 1 aprilie 2018 alături de toate celelalte stații localele PRO TV din Alba Iulia, Arad, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Pitești, Sibiu, Timișoara și Târgu Mureș anunța Pagina de Media la vremea respectivă.

Al treilea canal TV bihorean care și-a început emisia a fost Antena 1 Oradea în anul 1999, iar pe 1 februarie 2014 și-a oprit emisia.

Al patrulea canal TV bihorean care și-a început emisia a fost Transilvania TV în 2004, care și-a schimbat numele în TTV Oradea în octombrie 2008.

Iar al cincelea canal care și-a început emisia a fost Criș TV la începutul anului 2011 iar în 2016 canalul a fost închis, ulterior licența fiind retrasă de CNA în iunie 2016.

A existat și o încercare cu privire la lansarea canalului Realitatea TV Oradea, care a primit licența în 2011, însă a fost retrasă în 2013 iar lansarea a fost anulată.

În prezent TTV Oradea (deținut de Centrul Național Media, care deține și canalele Național TV, Național 24 Plus, Favorit TV, Național FM și Favorit FM) este singurul canal local din Oradea, județul Bihor care încă emite. Canalul are emisie proprie 2 ore în fiecare zi între orele 18:00-20:00, restul programului retransmițând Național TV.

Comentarii

Postări populare

Tele M Iași a trecut la formatul HD. La ce operator?

Un fost canal TV regional, actual național își face stații locale. CNA a acordat licențele

Modificări în grila Kanal D: Tu urmezi! mutat mai târziu. Roata norocului revine cu un nou sezon.