CNA a aprobat modificările licențelor TVR 1, TVR 2 și TVR Cultural și a autorizat canalele TVR Cultural și Atomic Academy. TVR Cultural își va relua oficial emisia
Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat în ședința de ieri, 22 noiembrie 2022, modificările licențelor canalelor TVR 1, TVR 2 și TVR Cultural și a autorizat canalele TVR Cultural și Atomic Academy. Punctele analizate le vom lua pe rând.
FOTO: CNA
FOTO: Decupaje din capturile făcute în timpul vizionării ședinței CNA
CNA a aprobat modificarea licențelor canalelor TVR 1, TVR 2 și TVR Cultural
Consiliul Național al Audiovizualui a aprobat modificarea licențelor canalelor TVR 1, TVR 2 și TVR Cultural privind modificarea formatului de difuzare a acestora, dar și pentru actualizarea structurii canalului TVR 2.
Astfel, după cum au explicat reprezentanții TVR prezenți în sală, canalele publice vor renunța la formatul SD pe satelit, iar TVR 1 și TVR Cultural vor renunța la versiunea HD în digital terestru. La operatorii de cablu, satelit și DTH decizia legată de versiunile SD ale canalelor TVR1 și TVR 2 va fi luată de operatori. La digital terestru eliminarea versiunii HD a TVR 1 va elibera un loc liber pentru canalul TVR Culttural SD, lucru ce s-a cerut și la Consiliul de Administrație al TVR.
Întrebat de Monica Gubernat, membru CNA despre ce audiență are TVR pe digital terestru, un reprezentant TVR a răspuns că 15,4% din locuitori nu au cablu, satelit și IPTV ci doar televiziune digital terestru.
Același reprezentant TVR a explicat că TVR Cultural când se va relansa, va întra la toți operatorii conform noii legi (este vorba de noua lege a CNA care obligă cablistul să retransmită gratuit un canal care s-a lansat, cu toate astea TVR Cultural fiind un canal public de televiziune, intră oricum la toți operatorii în mod automat, dar și pe platforma TVR+).
FOTO: Decupaje din capturile făcute în timpul vizionării ședinței CNA
Renunțarea TVR la versiunile SD prin satelit este o normalitate pentru televiziunile publice din anumite țări. În Italia, Rai a anunțat că oprește versiunile SD prin satelit iar în Germania canalele deținute de companiile ARD și ZDF fac acelați lucru.
CNA a autorizat canalele TVR Cultural și Atomic Academy
În aceeași ședință CNA a autorizat canalele TVR Cultural și Atomic Academy. Astfel TVR Cultural își va relua oficial emisia după 10 ani de absență, în timp ce Atomic Academy își va începe emisia oficial. În prezent canalul deținut de iubita lui Nicolae Șerbu emite în teste de vinerea trecută. Mai multe detalii AICI.
Între timp TVR Cultural se va relansa oficial până la finalul acestui an, exact cum a promis Președintele-Director General al TVR, Dan Turturică la momentul când a primit licența TVR Cultural.
Răsvan Popescu, membru-senior CNA: ,,Eu aș propune ca în momentul autorizării canalului TVR Cultural, să-i înștiințăm pe marii cabliști ca să nu ne trezim că la data de..., e unul care n-a știut sau că s-a interpretat altfel legea, trebuie să între peste tot în baza legii, nu televiziunea publică are același statut ca post comercial, nu trebuie să așteptăm să vină în nu știu ce listă e, în măsurători de audiențe. În ziua în care intră emisia, trebuie să se găsească între toate canalele de cablu și nu numai."
Canalul a fost lansat pe 23 aprilie 2002 sub mandatul regretatului Valentin Nicolau, iar după 10 ani de emisie pe 15 septembrie 2012 și-a încetat emisia după ce în luna august 2012, sub mandatul lui Claudiu Săftoiu Consiliul de Administrație al TVR la vremea respectivă a decis întreruperea emisiilor canalelor TVR Cultural și TVR Info.
În luna februarie a acestui an, sub mandatul actualului Președinte-Director General, Dan Turturică, Consiliul actual de Administrație al TVR a fost de acord cu relansarea TVR Cultural și TVR Info. TVR Info a fost primul care și-a reînceput emisia, mai exact pe 22 iunie.
TVR Cultural după relansare va avea de data aceasta un concurent pe această nișă de televiziuni culturale, și este vorba de Simfonica, canal care și-a început emisia pe 12 noiembrie, anul acesta (mai multe, AICI). În timp ce Simfonica merge pe modelul Mezzo, TVR Cultural merge pe aceeași strategie ca până acum 10 ani: filme documentare, emisiuni și reportaje (inclusiv Jurnal Cultural), teatru, festivaluri și concerte culturale, dar și filme și seriale artistice (inclusiv cele clasice din anii 50'-70').
Nișa televiziunilor culturale din România va fi completată de asemenea și de Telebest, care va fi mai degrabă un canal de documentare cu tematică culturală. A primit licența în luna mai a acestui an, dar nu a fost încă autorizat de CNA. Totodată mai avem și TV Kult (tot un canal de documentare cu tematică culturală), canal care are licență încă din aprilie 2020, autorizat în iulie același an, dar care nu și-a început până acum emisia.
În acest moment TVR lucrează la secțiunea TVR Cultural pe site-ul oficial a televiziunii publice din România.
La decizii de autorizare s-a încadrat și Hit FM Zărnești, Brașov, care a cerut la CNA acordarea deciziei de autorizare, care a și fost aprobată.
Comentarii
Trimiteți un comentariu